dilluns, 3 de març del 2008

Mòdena, o la conspiració de les façanes





El divendres a la nit vaig decidir que ja n'hi havia prou d'estar a Ferrara i que calia tornar a voltar per Itàlia, que sinó començaran a sortir arrels als peus. Un cop descartat Màntova (en tren són tres hores quan en cotxe seriea una hora sense fer tant de tomb ) escullo Mòdena ja que no és molt lluny i als llibres surt la seva catedral romànica com a indispensable en la història de l'art. Com que és molt d'improvist no insisteixo a ningú per acompanayr-me i foto el camp sol l'endemà al matí. Transbord a Bologna (com quasi sempre) i rumb cap a Mòdena. Tinc el meu mp3,la càmera, un quadern de dibuix, i dues guies, una en italià i una en castellà. Una té mapa i explica la història de la ciutat, i l'altra és més pràctica per buscar lloc per jalar.
Arribo a l'estació i m'espera un temps gris i lletjot, llàstima , a veure com sortiran les fotos. Detecto que gairebé no hi ha turisme, que hi ha molts magrebins i africans, suposo que perquè és la capital agrícola de la regió i són temporers i gent del camp. El centre històric és molt petit i no en resalta res d'especial, sembla padova però sense l'aire elegant del nord. Bé, no passa res, la catedral ho compensarà, busca el seu famós campanar i cap allí.
Merda, el campanar està sota els andamiatges i sota una capa horrosa de plàstic. Bé, tranquil, només hi deu haver això en restauració. Mira, l'absis i el lateral que hi ha a la Piazza Grande estan al descobert. Anem a veure la famosa Façana Romànica. Merda, també està en restauració!!!! Tranquil, entra dins i t'estàs una bona estona tirant fotos i guaitant les escultures i elements romànics. Al cap de cinc minuts d'estar a dins, el guàrdia em crida que tanquen i que fins les sis no tornen a obrir, però si són la una!!!!!!
En fi, nen menja un tallet de pizza i ves a veure la resta de ciutat. Dinar dempeus ben ràpid, agafo forces i a fer la ruta que et diu la guia. Mira, aquí hi ha una altra esglèsia amb una façana important. Merda, també està en restauració....aggggghhhh
Em distrec tirant fotos als carrers amb les façanes pintades de colors vius , i també als nombrosos porxos de la ciutat. Són bonics, potser en faré una aquarela·la un dia d'aquests....
Amb un parell d'horetes després del dinar ja m'ho he ventilat tot el que havia de veure. Estació i tren de tornada cap a Ferrara. A les cinc ja sóc a casa meva i tinc temps de fer una bona migdiada. A la nit festa a Bologna, però i això ja és una altra història......
El primer mosaic de fotos correspon al Palazzo Estense. Quan la Familia d'Este van perdre Ferrara en mans del Papat, van traslladar la capital del ducat a Mòdena. Ferrara va entrar en decadència i Mòdena va viure el seu moment més àlgid.
Els dos de sota corresponen a la Catedral romànica de la ciutat, declarada patrimoni de la humanitat i famosa l'any passat per ser on es van cel·lebrar els funerals de Pavarotti, fill de Mòdena i que cada dia surt als diaris locals de la regió pels embolics que hi ha amb la seva herència.
La resta de fotos corresponen als porxos, façanes acolorides i a detalls d'algunes esglèsies interessants.