dissabte, 8 de març del 2008

De Pedra




En el meu friquisme propi d'arquitecte m'he apuntat a una optativa que és diu Proggettare in Pietra. La veritat és que és molt interessant, ja que enfoca com treballar aquest material en l'arquitectura moderna, com les noves tecnològies fan que sigui un material contemporani i no pas una reliquia del passat. Té web i blog propis i tota l'assignatura està molt cuidada, ja m'agradaria que a Barcelona si esmercessin tant en aquests detalls, amb aquesta voluntat de difució tecnològica i cultural. Té tot un cicle de conferències d'arquitectes italinas i internacionals que vene a parlar de les seves experiències. També té un seguit de sortides per visitar els llocs on s'elabora pedra i productes derivats.
El dijous vaig estar tot el dia de viatge a Vicenza i Verona, bé, als voltants, per visitar dues fàbriques de Pedra.
La primera, l'Azenzia Morseletto. Elaboren la Pedra de Vicenza, material que usava Palladio per les seves construccions al Vennetto, molt bona per a revestiments i per esculpir. Actualment treballen per Renzo Piano i Frank Ghery, són artesans de tres generacions, seleccionen ells els clients i tenen pedreres pròpies. Opten per la qualitat i perfecció. molt amables i hospitalaris, el millor va ser visitar una pedrera a l'interior d'una muntanya, amb grans galeries que han anat excavent. ens van oferir un dinar a dins mateix de la mina, amb un bloc inmens de pedra com a taula, que semblava un altar pagà. Serà segurament l'únic cop que pugui dinar dins una mina amb milers de tonelades de muntanya sobre meu...
A les fotos la fàbrica i els blocs de pedra, i un assaig de revestiment per a un projecte de Ghery.
Les següents l'interior de la pedrera i altar gastronòmic.
L'altra fàbrica, a Verona, era un altre univers. L'Azenzia Antolini Luigi & Co.És un fabricant de fama mundial, que compra pedres de tot el món i les elabora, un complex inmens de naus industrials, un autèntic supermercat de la pedra amb més de 900 tipus. El més espectacular una exposició o Showroom amb pedres semi-precioses o precioses amb mobles de pedra, panells de pedra translùcids, milers de colors i de productes elaborats al màxim luxe (però es podien tirar fotos, o sento).
Les fotos són dels exterors amb milers d e blocs gegants esperan ser elaborats, la galeria per comprar pedres i el nom d'una pedra que defineix la filosofia de la empres Onice Fantàstico (onix fantàstic, qui no el compraria??)